Search
Close this search box.

Výlet do Anglie (květen 2018)

Cestovní deník: úterý 15. května 2018

Po mnoha hodinách strávených v autobuse jsme konečně dorazili do Exeteru. Cesta byla náročná, některé děti si poprvé vyzkoušely průjezd Eurotunelu. Po cestě k hostitelským rodinám jsme se krátce zastavili ve městě Salisbury a už se všichni těšíme na zítřek.

Cestovní deník: středa 16. května 2018

Dnes jsme se probudili do typického anglického počasí. Ve větrném a deštivém dni jsme vyrazili směrem na západ a sice nejdál, kam až to šlo. Cílem naší cesty byl totiž Land’s end, tedy nejzápadnější místo Anglie. Nejdřív jsme si ale udělali zastávku na hradě St. Michael’s Mount, který se za přílivu tyčí na ostrově a za odlivu ho však lze dosáhnout suchou nohou. Studené přímořské počasí mnohé z nás zaskočilo, přesto jsme si užili prohlídku této středověké památky. Navečer jsme se vrátili k našim hostitelským rodinám s prázdnými žaludky, avšak hlavou plnou zážitků.

Cestovní deník: čtvrtek 17. května 2018

Dnes jsme se vydali po stopách slavného detektiva Sherlocka Holmese. A to za jeho nejslavnějším případem Psa Baskervilského do ponurého Dartmooru. Počasí nám ale přálo, a tak jsme mohli obdivovat rozsáhlá vřesoviště v celé jejich kráse. Zastavili jsme se i u jednoho z nejstřeženějších vězení v Anglii Princetown, kde mnoho zločinců právě díky Sherlocku Holmesovi skončilo. Na zpáteční cestě jsme navštívili přímořské městečko Torquay, které leží v srdci anglické riviéry. Závěr dne patřil prohlídce katedrály v Exeteru a nákupům. 

Cestovní deník: pátek 18. května 2018

Dnes jsme se rozloučili s našimi hostitelskými rodinami a vyrazili směrem k Londýnu. Cestou nás ale ještě čekala návštěva mystického místa Stonehenge. Po dvouhodinové procházce mezi megalitickými kameny, o jejichž původu se vědci dosud dohadují, jsme pokračovali v cestě do hlavního města. Jelikož nám zbylo ještě dost času, udělali jsme si zastávku v malebném městě Salisbury s jednou z nejvyšších katedrál v zemi. Navečer jsme se odebrali k našim novým hostitelským rodinám.

Cestovní deník: sobota 19. května 2018

Dnes jsme strávili celý den v sluncem zalitém Londýně. Zpočátku jsme si ale krásný den příliš neužili, jelikož jsme sestoupili do temných sklepení The London Dungeon. Zde jsme si udělali asi dvouhodinovou procházku historií Londýna. Ponurý středověk, morové rány, požár Londýna, Jack Rozparovač, to vše na nás udělalo hluboký dojem, který byl ještě prohlouben propastí, do níž jsme spadli jako oběšenci. Ze smrti jsme se však rychle vzpamatovali a odebrali se s naší průvodkyní na prohlídku hlavního města Anglie. Během nezbytného rozchodu děti vyprázdnily své peněženky, pak už nás unášela loď po Temži směrem k autobusu.

V Anglii zpracovala Mgr. Hana Doležalová