Search
Close this search box.

Lyžařský výcvikový kurz 2024

Den první: příjezd

Po nástupu posledních 2 účastníků zájezdu v Přešticích pan řidič zdolával všechny zatáčky i přibývající sníh s naprostým přehledem až do posledního úseku v kopci pod hotelem, kdy autobus odmítl spolupracovat, a tak jsme se ubytovali už za tmy. Po skvělé večeři následovalo seznámení s pravidly kurzu a programem na příští den.

Den druhý: vycházka

Po snídani jsme se poprvé obuli do lyžáků a šli se rozřadit do družstev. Sněhové podmínky ještě neumožňovaly spuštění vleku, proto jsme se po obědě a poledním klidu vydali poznávat okolí hotelu pěšky. Naše kroky vedly na chatu Pancíř, kde jsme si odpočinuli u čaje a vydali se zpět. Zpestřením byla skluzavka uprostřed cesty, na které jsme se museli všichni svézt… Po večeři jsme si vyslechli zásady správného chování na sjezdovce, kterými se musíme vždy řídit.

Den třetí: konečně lyžování

Během pondělí jsme se dozvěděli, že vlek bohužel ani v úterý nepoběží kvůli nedostatku sněhu, proto jsme se večer rozdělili na 3 skupiny podle elánu a nadšení do lyžování. Nejvíc napilno měla skupina odjíždějící skibusem na Špičák, poté se do lyžárny vrhl tým nadšenců, kteří stáli na lyžích poprvé a nechtěli přijít o další den na svahu a nakonec se do mrazivého rána vydali turisté, kteří šlapali na Špičák pěšky. Všechny týmy se ve zdraví a v pohodě sešly na chatě na pozdní oběd a vyprávěly si své zážitky. Po večeři jsme si vyslechli přednášku o netradičních zimních sportech a náročný den zakončili diskotékou. Už se nám tvoří páry…

Den čtvrtý: výuka v družstvech

Všechny skupiny se konečně sešly na jedné sjezdovce Nad nádražím. Ráno ještě mrzlo, ale odpoledne už bylo kolem nuly a všichni byli spokojeni, že sjedou sjezdovku a vyjedou kotvou nahoru. Vlek nám zavřeli v 16 hodin, proto jsme se po převlečení podívali na film a po večeři ještě vyslechli přednášku paní učitelky Tatíčkové o správné výzbroji a výstroji profesionálních lyžařů i amatérů.

Den pátý: tvrdý trénink

Od rána svítilo slunce a my jsme byli všichni v 9.15 před chatou, protože jsme se těšili na další den lyžování. Během dopoledne už všichni bez problémů sjeli kopec, takže jsme začali vylepšovat styl a trénovat rychlost na závody ve slalomu. Následoval výborný oběd, krátký poledňáček a znovu na svah! Fronty na vleku byly o trochu delší, ale slunce svítilo ostošest, tak čekání nevadilo. Po vypnutí vleku jsme užívali zasloužené volno na chatě s hraním her a povídáním až do večeře. Večer završila druhá diskotéka.

Den šestý: závody

Po snídani jsme se rozloučili se zraněnou Klárkou a spěchali na svah rozjezdit se před závody. Nervozita dosáhla maxima po poledni, kdy odstartovaly závody ve slalomu. Každý jel na maximum svých schopností a závody jsme velmi prožívali. Počasí nám opět přálo, proto jsme hned po obědě spěchali znovu na svah, abychom si užili poslední volné jízdy, každý si našel aktivitu, která ho při výcviku nejvíc bavila. Po uzavření sjezdovky a před odjezdem do sněhuprostých středních Čech jsme si ještě zabobovali na louce a uspořádali soutěž „kdo dál“ v jízdě na pytlích. Večeře jsme se dnes nemohli dočkat, ale po ní už nám den utekl rychle, proběhlo vyhlášení nejlepších lyžařů, největších skokanů, nejskvělejších kamarádů a samozřejmě nejuklizenějších pokojů! Večer jsme si ještě stihli sbalit věci i lyže a rychle zalézt do postele před večerkou. Hned po snídani pro nás přijede autobus….

Zpracovala Mgr. Marie Valtrová