Search
Close this search box.

Vánoční Německo

Na přelomu listopadu a prosince se šestadvacet žáků naší školy vydalo do německého městečka Netzschkau, aby tam spolu s německými přáteli z Lipska strávili pět vánočních dní. 

Jelikož německé děti dorazily až v úterý, měli jsme celé pondělí pro sebe. A nikterak jsme nelenili. Hned ráno jsme se sešli před ubytovnou a trénovali střelbu z laserové pušky. Jedna skupina cvičila střelbu vleže, druhá vestoje. Asi po půl hodině se skupiny prohodily, a tak jsme byli brzy všichni připraveni na ostrý závod. Za dohledu tří rozhodčích se na trať postupně vpravili všichni závodníci. Bezkonkurenčně nejlépe střílela děvčata z osmého ročníku, z nichž nejlepší byla Ema Niedermaierová. Suverénně sestřelila všech deset terčů a do cíle dorazila v nejrychlejším čase. 

Odpoledne jsme pak navštívili muzeum zlata, kde jsme se seznámili s historií rýžování tohoto drahého kovu v zdejším kraji a sami si zkusili najít pár drahokamů a zkamenělin v rýžovací misce.

Úterý jsme začali výrobou tažených svíček a vánočních přání. Pak už přijela německá skupina, s níž jsme se rovnou vydali k největšímu cihlovému mostu na světě (Göltzstalbrücke). Po několika společných fotografiích směřovala cesta do místní kuželkárny, kde jsme po krátkém proškolení absolvovali dva turnaje. Večer pokračovala sportovní klání ve stolním tenise, kulečníku a fotbálku.

Středeční dopoledne jsme věnovali místní krajině. Čtyři týmy se vydaly na tradiční Waldrallye, orientační běh, během něhož plnily šestnáct úkolů v němčině. Všechna družstva si vedla velmi dobře, ačkoliv se ukázalo, že práce s mapou činí v době mobilních telefonů mnohým nemalé potíže.

Odpolední výlet do planetária v Rodewisch, kde jsme zhlédli příběh Betlémské hvězdy a dozvěděli se mnoho zajímavého o astronomických výzkumech na toto téma, jsme zakončili návštěvou města Auerbach s tradičními vánočními trhy. Po návratu jsme se již začali připravovat na večerní diskotéku. Den plný událostí nám nakonec utekl jako voda!

Ve čtvrtek jsme se nenechali odradit výrazně chladnějším počasím a sehráli turnaj v discgolfu. Osm smíšených mužstev se vydalo po trati s devíti jamkami…vlastně koši, aby se ji pokusilo zvládnout s co nejmenším počtem hodů. Hned po obědě jsme se pak vydali na nejvyšší horu okolí Kuhberg, kde na nás čekala vyhřátá hospůdka s německými specialitami.

Odpoledne jsme pokračovali ve výrobě svíček a vánočních kartiček sypaných kořením a barevným pískem.

Poslední den jsme strávili v nedalekém městě krajky Plauen. Po prohlídce památek jsme opět nasáli vánoční atmosféru, kterou jen podtrhl čerstvě napadaný sníh. Na tamních trzích jsme nakoupili několik dárků a vyrazili zpět do Kladna.

Na krásný adventní čas v Německu budeme jistě dlouho vzpomínat!

Zpracoval Mgr. Jiří Homola