Search
Close this search box.

Německo nabité sportem

V termínu od 6. do 12. října 2019 se vybraní žáci naší školy již poosmnácté vypravili na týden do německého městečka Netzschkau. Podzimní čas strávený spolu s německými kamarády v krásné chalupě na kopci se stal již dlouholetou tradicí a i letos přinesl českým i německým dětem spoustu zábavy a zážitků, na které budou jistě dlouho vzpomínat.

Po našem příjezdu v nedělní podvečer jsme se rychle ubytovali a seznámili s možnostmi, které ubytovna skýtá. Ping pong, kulečník, stolní fotbal, venkovní kuželky, to jsou jen některá z lákadel, jež jsou dětem ve volném čase k dispozici. Do Německa jsme se však nepřijeli jen bavit. Bohatý týdenní program sliboval mnoho nových zážitků, avšak i pilné práce.

V pondělí ráno jsme se rozdělili do dvou smíšených česko-německých skupin. Ta první se věnovala tříhodinové jazykové animaci pod vedením zkušeného lektora, druhá se pak vydala ven, kde už na nás čekal DISC-GOLF. Devět stanovišť rozprostřených po okolí skýtalo celou škálu obtížností a vyžadovalo dokonalou soustředěnost. Celé dopoledne lítaly vzduchem „talíře“, po následné pauze na oběd se pak obě skupiny vyměnily a vše začalo nanovo. Nutno se sklonit před nejlepším „discgolfistou“, který se rekrutoval ze skupiny německých dětí a dosáhl na neuvěřitelně nízký počet devětadvaceti pokusů.

Úterní ráno neslibovalo příliš pěkné počasí, přesto nás čekal sportovní vrchol celého týdne. Žáci se totiž na celý den proměnili v motoristy, aby se v bouřících motokárách utkali o titul mistra závodní dráhy v městečku Frauenreuth. Celá organizace závodu si nikterak nezadá se skutečnými podniky F1, na závodníky tedy čekala zahřívací kola, kvalifikace, semifinále a závěrečné finále. Na stupních vítězů vystoupal nejvýše opět zástupce Německa, od té chvíle však patřila nejlepší umístění již výhradně českým dětem. Důkazem toho bylo již neuvěřitelně napínavé finále v pingpongovém turnaji rozehraném již předešlého dne, v němž v třísetové bitvě nakonec zvítězil náš skvělý Martin Macek. 

I po zbytek týdne se neustále sportovalo. Po středeční olympiádě nesmyslů, kde se děti utkaly v sedmi různých disciplínách, (foukání do vaty, plivání hrášku, běh na lyžích pro čtyři osoby apod.) jsme se sotva stihli najíst a už jsme vyráželi na GPS-Tour. Smíšená družstva českých a německých dětí se vydala na několikakilometrovou cestu plnou úkolů, na níž je namísto tradiční mapy provázely satelitní navigace.

Hned následujícího dne děti svedly lítý boj o titul nejlepšího biatlonisty. Dobře namazané běžky nahradily nohy, klasickou vzduchovku pak vzduchovka laserová, která však byla od originálu k nerozeznání. Sportovní klání pokračovala i večer při fotbálku a kulečníku. Nechyběl ani tradiční aquapark, disco, jen na táborák nám letos nepřálo počasí. Naopak novou výzvou pro nás byl turnaj v kuželkách, který jsme sehráli v místní hale, v níž se před sedmi lety odehrálo i mistrovství Německa. A to děti ještě ani netušily, že se hned příští den utkají pro změnu v Bowlingu.

I návštěva naší spřátelené školy ve městě Plauen se již stala dlouholetou tradicí. Tentokrát nás však čekalo překvapení. Ve škole právě končil projektový týden, během něhož žáci pracují pět dní na určitém tématu. Výsledky své práce pak prezentují před zbylými třídami, v pátek pak pozvali na svá představení i nás. Zhlédli jsme tedy cirkusové vystoupení a poutavou divadelní hru „Zug der Freiheit“. Naše děti ocenily všechny výkony bouřlivým potleskem. 

Každovečerní sezení, při němž žáci v německém jazyce prezentovali právě prožitý den, prokazovalo, jak velké jazykové pokroky může člověk udělat i za tak krátkou dobu, jakou je jeden týden. Neustálá komunikace mezi českými a německými dětmi však nepřináší pouze jazykové dovednosti. Na jejím základě je nepochybně posilováno i celoevropské smýšlení, žáci se učí toleranci, uvědomují si vlastní identitu v rámci evropského společenství a jsou schopni pojmenovat rozdíly mezi jednotlivými kulturami. V prvé řadě se ovšem nesmírně baví, prožívají týden plný nevšedních zážitků a obohacují tak svůj život.

Zpracoval Mgr. Jiří Homola