Search
Close this search box.

LVK1: Lyžařský výcvikový kurz 2019

Dnešní aktuální zpráva z Horní Malé Úpy:

Počasí je sice dle mediálních sdělení kalamitní, ale v místě, kam míříme, dnes ráno na sjezdovce U Kostela bylo slunečno, mrazivo, skibusy jezdily, vleky také a už se na náš kurz těší instruktoři LŠ Eliška, kteří dnes aktuálně zaslali tuto fotografii.

Zpracovala Mgr. Šárka Eisová

Den první a druhý: sobota 12. ledna a neděle 13. ledna 2019

Dorazili jsme na Pomezky skoro za tmy, ale bezpečně, v pořádku a bez pěšího přesunu, protože nás skibusy dovezly ke Kostelu i později než jim určuje jízdní řád. Na penzionu chvilku (asi hodinu…) nešla elektrika, ale všichni se chovali vzorně až do „rozsvícení“, byli na svých pokojích, povídali si, taková uvítací černá hodinka. K večeři byly špagety a moc jsme si pochutnali.

Ráno jsme si za světla mohli vychutnat krásné pohledy ze zesněžených oken, sněhu letos Krakonoš nadělil opravdu požehnaně a stále naděluje, sněží a sněží. Dopoledne jsme se rozřadili do družstev, naši prvolyžaři natrénovali stoupání, otáčení, koloběžku, sjezd bez hůlek a všech pět úplných začátečníků už odpoledne jezdilo na cvičném svahu na vleku a zvádali to barvurně. Ostatní lyžařské skupiny se zdokonalovaly v technice jízdy na lyžích, moc je bavilo provádět různá cvičení na svahu, nejvíce si pochvalovali jízdu ve dvojici s točením na hůlkách. Večer jsme plnili první 3 úkoly z celotýdenní lyžákové hry a kromě politého polštáře, rozbité kliky a několika zapomenutých rukavic se po „dobu naší služby nic zvláštního nestalo“.

Den třetí: pondělí 14. ledna 2019

Dnes jsme kvůli velkému větru museli dopolední program uzpůsobit povětrnostním podmínkám. Vichr z hor jsme si „užili“ nejen na sjezdovce, ale i při poznávání krás a historie Horní Malé Úpy. Ale toho sněhu! Když jsme si chtěli odpočinout U Kostela na lavičce, tak jsme si sice mohli posedět, ale lavička se dala pod skoro 2 metry sněhu jen tušit. Než vyjdeme z chalupy, chlapecká část kurzu se postará o to, aby se „proházel“ vchod, protože pořád sněží kromě chvilek, kdy svítí sluníčko, možná si zítra budeme hloubit tunel… Ale ani rozmary Krakonošových nálad nám nebrání v tom, abychom dále zdokonalovali naše lyžařské dovednosti. Největší pokroky dělají „začátečníci“, kteří po dnešku jezdí, brzdí, zatáčejí a zítra pojedou poprvé na 400 m sjezdovce na pomě U Kostela. Nemohli usnout, jak se těší.

Den čtvrtý: úterý 15. ledna 2019

Dnešní sníh byl pomalejší, těžší, ale i tak naši lyžaři vše zvládli a užili si celodenní lyžovačku. V kurzu už nejsou začátečníci, naše 4 „Sněženky“ a 1 „Machr“ dnes jezdili U Kostela na sjezdovce 600 m, a tam můžou jen ti, kteří už nepluží, pouze když chtějí bezpečně a rychle zabrzdit například při nečekané překážce. Večer jsme plnili další úkoly lyžákové celotýdenní hry a jako každý den se bodoval „pořádek“ na pokojích. Zítra nás čeká poznávání další části lyžařského areálu – sjezdovky Pomezky a budeme pokračovat v natáčení videí, které bude náš instruktor Vláďa s dětmi individuálně rozebírat před večerním programem, aby se všem v pátek podařil nejen start do slalomu.

Den pátý: středa 16. ledna 2019

Dnes se 20 pokročilých lyžařů vypravilo na dopolední výcvik na sjedovku Pomezky, ostatní v rámci dopoledního programu pilně trénovali nejen slalomovou trať, ale i trať na „Hakárku“, kterou postavil instruktor Vláďa. Zítra bychom všichni měli bravurně a hlavně bezpečně projet dvoukolový závod ve slalomu. Také dnes byla „prodloužená“ večerka s první diskotékou, která navazovala na závěrečný kvíz v celotýdenní soutěži družstev, zítra se každému týmu ještě započtou body ze slalomu a dozvíme se, kdo vyhrál. Ale už teď je jasné, že všichni budou „na bedně“, protože nasazení se kterým plnili účastníci kurzu celý týden úkoly a hráli hry i ve večerních nelyžařských disciplínách, bylo prostě skvělé! Zítra už nás čeká poslední den na svahu, uteklo to jako voda, věříte, že bychom si to tady i prodloužili?

V Malé Úpě zpracovala Mgr. Šárka Eisová