Search
Close this search box.

Plauen v Kladně již potřinácté

Návštěva německých žáků na naší škole v Kladně se stala již dlouholetou tradicí. I letos v září k nám již potřinácté zavítala tentokrát pouze desetičlenná skupina dětí z Plauen, aby společně s našimi žáky strávila „nabitých“ šest dní. Třináctka nebyla rozhodně nešťastná, celý týden se nám opět skvěle vydařil.

Program byl jako obvykle pestrý:

Hned v pondělí zasedli němečtí kamarádi do lavic naší školy, kde se aktivně zúčastnili vyučování. Po společných hodinách němčiny a angličtiny se spolu s Čechy pustili do lítého klání v tělocvičně a na školním hřišti. Zatímco děvčata se utkala ve volejbale, chlapci se nešetřili ve fotbalovém zápase plném branek. Poslední hodina byla vyhrazena prezentaci města Kladna, jíž se ujali naši deváťáci. Skupina navštěvující již druhým rokem hodiny německé konverzace se svého úkolu zhostila na výbornou. Němečtí žáci se dozvěděli něco o naší škole, o městě, konkrétně pak o Gymnáziu Kladno, Náměstí starosty Pavla a zámku s medvědím výběhem. Došlo i na dotazy a čtvrthodinovou společnou diskuzi. Odpolední program byl věnován prohlídce města a návštěvě lanového parku Sambar.

Celé úterý jsme strávili v Terezíně. Zajímavá prohlídka Malé pevnosti nás zavedla do bývalých vězeňských cel, prohlédnout jsme si mohli i slavnou samotku, v níž byl po tři roky vězněn Gavrilo Princip, bosenskosrbský politický aktivista, který 28. června 1914 v Sarajevu spáchal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii Chotkovou, vévodkyni z Hohenbergu. Prohlídku jsme zakončili půlkilometrovým putováním podzemními chodbami, jež vyúsťují na nechvalně známém popravišti.

Po opuštění Malé pevnosti jsme se odebrali do města, zhlédli film o historii Terezína a vypravili se šedivými ulicemi ke krematoriu, kde každý zapálil svíčku, coby uctění památky obětí holocaustu. Pochmurnou náladu vyvažovalo snad jen celodenní slunce, přesto jsme se vraceli zpět do Kladna zamlklí, pohroužení do sebe. Byl to náročný den, na jehož konci nás však čekala zasloužená kompenzace – návštěva aquaparku. Tobogán, klouzačka, vířivka a bohatá večeře pomohly načerpat nové síly.

Středa začala jako vždy opět vyučováním. Po již tradiční hodině češtiny, v níž si německé děti za pomoci našich žáků osvojily základní fráze v češtině, následovala hodina věnovaná prezentaci města Plauen. Německé děti nám představily nejen své město, nýbrž i školu, což bylo velmi zajímavé především pro ty, kteří se již za pár dní do Plauen chystali.

Po chutném obědě ve školní jídelně jsme se vypravili do hlavního města Prahy, kde na nás čekaly památky, zmrzlina…a pochopitelně nákupy. Zlatým hřebem celého dne se nakonec ukázalo být hokejové utkání mezi týmy Kladna a Vsetína. Kladenské mužstvo podporované Jaromírem Jágrem na střídačce odvedlo bojovný a hlavně velmi kvalitní výkon, který byl korunován vysokým vítězstvím 5:1.

I čtvrteční program se nesl v již tradičním duchu. Sluníčko se sice na chvíli schovalo za mrak, ale nepršelo, což je při návštěvě ZOO v Troji to nejhlavnější. Smíšené německo-české skupiny se vydaly na čtyřhodinový „běh“ mezi klecemi, ohradami a kotci, aby společně plnily dvojjazyčné úkoly, což vyžadovalo vzájemnou spolupráci. Věříte, že Němcům ještě zbyly síly na další večerní aquapark?

V pátek po snídani jsme se rozloučili a vzájemně si gratulovali ke krásnému týdnu, téměř neustále provázenému slunným počasím. Pevně věříme, že ani napřesrok nás štěstěna neopustí. Ostatně, pokud přátelství vzniklá za těchto pár dní potrvají, ponesou s sebou kus štěstí napořád.

Zpracoval Mgr. Jiří Homola